tr?id=253115928375345&ev=PageView&noscript=1 Att resa med rullstol | FunkisTravel

Följ FunkisTravel på Facebook! Följ FunkisTravel på Instagram! Ring oss på FunkisTravel +46 21 480 60 50 +46 21 480 60 50

Att resa med rullstol

När man åker på semester och en del av transporten ska ske med flyg, kan det finnas vissa reservationer som du måste ta hänsyn till.

 

Flygplansstol

Observera att en plats inte mäter mer än 45 cm i bredd och det finns sparsamt med benutrymme. Kan du inte gå ombord på flygplanet så kan man beställa assistans på flygplatsen. Det är viktigt att ange detta redan när du bokar din resa.

Assistans på flygplats

Om du beställer assistans som hjälper dig in i flyget, måste du gå in i planet först och ut sist. Det kan mycket väl vara en viss fördröjning så det är e bra idé att få toalettbesök och andra praktiska saker avklarade innan, eftersom toalettbesök på planet för personer med funktionsnedsättningar är svårt och ibland omöjligt.

Platser på planet

Om man reser med rörelsehinder så tilldelas man (du och din ledsagare) vanligtvis plats från nummer 3 till nummer 7 på flygplanet. Man kan heller inte önska/beställa särskilda platser på planet om man inte själv kan gå. Platserna med extra benutrymme är oftast vid nödutgångar och dessa är reserverade för gående personer av hänsyn för säkerhetsskäl.

Incheckning

Vid incheckningen förflyttas den rullstolsburna från sin egen rullstol till en transportstol. Rullstolen ska därefter checkas in som specialbagage. Om du inte kan sitta i en transportstol, vänligen meddela det till personalen vid incheckningen då det inte är något som vi kan beställa i förväg. Det är ditt ansvar att packa rullstolen så bra som möjligt, så att den inte kommer till skada under transporten. Transporten kan vara hård mot rullstolar, så det är en bra idé att ta av lösa delar som sittdyna, fotstöd, armstöd, nackstöd och andra saker och ta med dessa in i kabinen i en väska/påse. Om du normalt sitter på en speciellt utformad kudde så är det en fördel att sitta på det även under resan, så blir inte resan lika ansträngande.

Om du har medicin med dig, be din läkare om ett intyg (skrivet på engelska) för att slippa eventuella problem vid incheckningen.

Godkänt torrbatteri

Elektriska rullstolar MÅSTE vara utrustade med ett godkänt torrbatteri. Om du är osäker på vilket batteri din stol har, kontakta leverantören för information och få eventuellt något skriftligt dokument på detta. Det är en bra idé att ta med sig dokumentet under resan.

Bagage

Varje passagerare får ta med sig 20 kg bagage plus eller inkl. 5 kg handbagage (OBS! beror på varje enskilt flygbolags regler). Rullstolen räknas inte som bagage. Om du behöver extra bagage till sondmatning, duschstol, eller lift så måste detta anmälas och sökas tillstånd från flygbolaget.

Bagagets omfång

Måtten på flygplanets lastrumsdörr bestämmer bagagets omfång. Därför ber vi om mått och vikt på stolar som kommer att medföras. Vi skickar dessa data vidare för ett godkännande. Det är flygbolagets beslut om det kan ta med stolarna sedan. Om de godkänner beslutet får vi svaret ungefär en månad innan avresa. Det är oftast elektriska rullstolar som kan få problem och slutligen bli avvisade. Ta med något verktyg i det fall som det skulle behöva justeras något på stolen före eller efter transporten. Mer information om storleken på de vanligaste flygplanstypernas lastutrymmes dörrar hittar du nedan.

Om skada sker

Flygbolagens bagageansvar är begränsat, så det är normalt ingen täckning för reparation av en skadad rullstol. Stolen bör därför vara försäkrad genom din egen försäkring.

När du väljer att ta rullstolen med dig på semester är det en bra idé att vara uppmärksam på följande:

 • Kan du sitta i en av flygplatsernas transportstolar?
 • Behöver du ett extra bälte under transporten?
 • Behöver du ha bärassistans för att ta dig ombord på flygplanet?
 • Kan du sitta på ett 45 cm brett säte i flyget?
 • Har du en manuell rullstol?
 • Kan man vika ihop den?
 • Har stolen många lösa delar?
 • Är det en elektisk rullstol?
 • Vilket batteri har elrullstolen?
 • Vilka mått har din rullstol? Längd, bredd, höjd och vikt?
 • Har du extra bagage med?
 • Är rullstolen försäkrad?

Hyra utrustning

Efter att ha läst ovanstående förhållningsregler så är det många som väljer att hyra utrustning på plats på destinationen. Vi kan hjälpa er med detta. Kontakta oss för mer information!

FunkisTravel frånsäger sig allt ansvar för medtagna rullstolar!

Rullstolens maximala vikt och mått enligt flygplanstyp

Rullstolens maximala vikt och mått enligt flygplanstyp

Storlek på lastutrymmesdörr på vanligt förekommande flygplanstyper

Storlek på lastutrymmesdörr på vanligt förekommande flygplanstyper